Laadukkaat omat kotisivut, voitollinen verkkokauppa
Soita Meille: 020 761 3813

Väripaletti

Väripaletti
Print Friendly

Tehokas väripaletti – Web Design

 

Hyvä väripaletti voi olla avainasemassa seuraavassa deisgn-projektissasi.

Mutta väripaletin valitseminen voi olla joskus hankalaa. Mitkä värit? Kuinka monta? Millaisen tunnelman ne luovat?

Vastauksia on miltei yhtä monta kuin kysymyksiäkin. Mutta on joitakin ohjesääntöjä, joilla päästään alkuun.

Väripaletti

Väripaletti


Värien määrä

Voi olla hankalaa työskennellä, mikäli värejä on liikaa. Se voi johtaa myös palettiin, joka ei näytä paletilta lainkaan.

Parasta on siis valita muutama väri ja käyttää niiden eri sävyjä.

3-5 väriä on yleensä ihanne. Lisäksi, jokaisella värillä tulisi olla tarkoitus kotisivut designissa.

Jokaisen paletin tulisi sisältää yksi tai kaksi pääväriä, tai pohjaväriä. (Käyttäessäsi online-työkaluja, sinua pyydetään valitsemaan yksi pohjaväri.) Näitä käytetään laajoissa alueissa designia, kuten taustoissa, logoisa ja muissa pääelementeissä. Seuraavana ovat vuorossa yksi tai kaksi toissijaista väriä, joita käytetään usein, mutta vähemmän kuin päävärejä. Lopulta, jokaiseen palettiin sisältyy huomioväri, jota käytetään pienissä osissa designia, kuten tekstinpätkissä tai esimerkiksi luettelomerkeissä ja viivoissa.


Väripaletti tyyppejä

Kaikki alkaa väriympyrästä.

Värit ovat vieri vieressä väriympyrässä, luoden erilaisia skeemoja, joissa on erilainen tuntu – harmonia, riita, onni, luottamus. Värin sijainti ympyrällä on avainasemassa, kun tehdään valintoja paletille. Moni paletti osuu johonkin näistä kategorioista: monokromaattinen, analoginen, komplementti, jaettu komplementti tai triadinen.

Monokromaattinen: Väriskaala, joka muodostuu yhdestä ainoasta sävystä. Sävyä voidaan sekoittaa mustaan tai valkoiseen tummempien ja vaaleampien vaihtoehtojen luomiseksi samasta väristä. Tämä on helpoin paletti, koska et voi yhdistää väärin yhtä ainoaa väriä.

Analoginen: Väripaletti väreistä, jotka sijaitsevat vierekkäin väriympyrällä. Tämä on toinen helppo paletti ja usein suunnittelijat käyttävätkin analogisia skaaloja.

Komplementti: Paletti, joka muodostuu yhdistämällä värejä väriympyrän vastakkaisilta puolilta. Perus komplementtiväriskaala sisältää kaksi väriä ja sävyä. Nimestään huolimatta, käyttämällä vastavärejä voidaan luoda kivan ristiriitaista tunnelmaa.

Jaettu komplementti: Väripaletti, jossa käytetään perussävyä ja lisäksi värejä, jotka ovat vastapäätä olevan sävyn vieressä. Nämä paletit alkavat kolmella värillä – pohjasävy ja kaksi muuta – ja muodostavat usein melko vaikuttavan skaalan.

Triadinen: Paletti, joka muodostuu kolmesta perusväristä, joiden välillä on saman verran väliä väriympyrällä. Tämäntyylinen väriskaala sisältää usein eniten eri värejä ja voi olla siksi hankala.

Räätälöity: Tämä on paletti, joka ei seuraa mitään oikeita sääntöjä. Kun monet paletit kuuluvat yhteen yllä esitellyistä kategorioista, jotkut skeemat nojaavat miltei satunnaisuuteen värivalinnoissa.


Neutraaliuden lisääminen

Riippuen siitä kuinka monta väriä paletissa on ja näiden värien luonteesta, neutraaliuden lisääminen voi olla tarpeen. Monet suunnittelijat käyttävät neutraalinsävyistä taustaa tai sävytystä. Neutraalit värit ovat niitä, jotka sopivat miltei mihin tahansa yhdistelmään muita värejä, kuten harmaa, musta, valkoinen ja vaaleanruskea.

Musta ja valkoinen ovat yleisimmät neutraaleista väreistä. Niin yleisiä, itse asiassa, että niitä harvoin sisällytetään mukaan kun kehitetään väripalettia. Mustaa ja valkoista käytetään varsinkin tekstissä ja huomiomerkeissä.

Myös neutraaleista väreistä voidaan luoda kokonainen väripaletti.


Värit ja sävyt

Sävyt liittyvät värin taittamiseen ja murtamiseen, joilla saadaan aikaan värisävyn vaihtelu. Näiden avulla yksinkertainen paletti voidaan laajentaa moniin suuntiin, sisältäen niin vaaleita ja kirkkaita kuin tummiakin sävyjä.
Inspiraatiota

Mistä väri-inspiraatio sitten syntyy?

Miltei mistä tahansa.

Yrityksille, väripaletit ovat yleensä jo valmiina kun aloitetaan suunnitteluprojekti. Esimerkiksi Pepsi ei varmasti loisi web-sivut, joissa sen kuuluisaa sinsitä ja punaista ei käytettäisi osana designia.

Mutta inspiraatio hienolle väripaletille voi tulla luonnosta (maanläheiset sävyt, vihreät ja siniset), valokuvista tai jopa mielialasta.


Työkaluja

Luotaessa väripalettia ensimmäistä kertaa (tai vaikka sadatta), muutama hyvä työkalu voi olla avuksi.

Color Scheme Designer: Visuaalisimpia väripalettityökaluja mitä on. Mahdollistaa erilaisten väripalettien luomisen ja esikatselun sekä tummana että vaaleana. Color Scheme Designer sisältää kauniin käyttöliittymän, jossa käyttäjä luo paletin käyttäen pääväriä + jopa neljää muuta väriä, joiden arvot saa sekä RGB- että hexa-arvoina. Työkalussa on vaihtoehtoja erilaisille väripareille ja jopa vaihtoehtoja värisokealle, sekä satunnaispalettigeneraattori.

Adobe Kuler: Kuler, joka juuri uudistettiin ja julkaistiin iOS-sovelluksena, on johtavia sovelluksia väripalettien luomisessa lennossa. Työkalu on helppokäyttöinen, intuitiivinen ja toimii Creative Cloud -ohjelmistojen kanssa. Se antaa käyttäjän luoda väripaletin käyttäen jopa viittä eri väriä ja antaa RGB- ja hexa-arvot. Työkalussa on mahdollista myös ottaa kuvia ja luoda ja tallentaa paletteja.

Color Hunter: Lataa suosikkikuvasi ja tämä työkalu luo räätälöidyn väripaletin sinulle. Jokaisessa paletissa on viisi väriä ja hexa-arvot.

 

 

Jätä kommenttia

 

Uusimmat Merkinnät

Osoite

Tikkurilantie 68 C 8, Vantaa
Puhelin: 020 761 3813

Faksi:
020 781 8098
Verkkosivusto: http://www.mediadeus.fi
Sähköposti: info@mediadeus.fi